vloggen

Vloggen is hot. Nee, maar echt. Bijna iedere blogger vlogt ook, of heeft de overstap gemaakt naar vloggen. Kijk bijvoorbeeld naar Mascha van Beautygloss. Zij is volledig gestopt met haar blog en heeft zich helemaal gestort op het vloggen. Ik heb overwogen om naast mijn blog ook wekelijks te vloggen. Maar waarom doe ik dat dan niet? Ik vertel het je graag.

Ik vind het doodeng.

Het is niet zo dat ik het niet heb geprobeerd hoor, maar vloggen is echt doodeng. Alle bekende vloggers zijn gewend aan dagelijks een camera voor hun giechel, maar ik niet. Als ik mijn filmpjes terugkijk krimp ik ineen bij het horen van mijn stem en om mezelf vervolgens vierkant uit te lachen bij het zien van mijn onbewuste gezichtsuitdrukkingen. Zo’n camera kan best intimiderend zijn, als je nagaat dat er waarschijnlijk zo’n vijftig mensen naar gaan kijken. Het is kwetsbaarder dan bloggen.
vloggen

En die vijftig mensen hebben allemaal een eigen mening. Laten we maar even voor het gemak van vijftig uitgaan, ik waan mezelf heus niet in de illusie dat er gelijk al vijftig mensen naar mijn giechel gaan zitten kijken. Maar vijftig is een mooi getal om een beeld te kunnen schetsen. Een eigen mening dus. En aangezien het tegenwoordig enorm makkelijk is om iemand de grond in te boren via het internet, doe ik het liever niet dan wel. Ik zie de gemene comments al voor me.

Daar ben ik niet hard genoeg voor. Ik ben heel gevoelig voor wat mensen van mij denken. Van één persoon kan ik best nog wel wat hebben hoor, maar stel dat er 30 van die 50 mensen vinden dat ik geen goed werk heb geleverd, en ze gemene opmerkingen maken over mijn onderkin, een verspreking of mijn gekke stem. Ik denk dat ik dat heel moeilijk zou vinden. Ook al weet ik dat iedere vlogger wel eens nare reacties over zich heen krijgt. Ik word al verdrietig als ik zulke comments over anderen lees, laat staan over mezelf.

Het kost heel veel tijd.

Een vlog in elkaar draaien kost enorm veel tijd. Een goeie locatie zoeken, filmen, alles nog tien keer overnieuw filmen omdat je zo’n perfectionist bent, en dan nog eens voor de zekerheid. En dat is nog niet eens de helft van het werk. Vervolgens moet alles bewerkt worden, geknipt, geplakt, er moet een intro gemaakt worden en er moet ook nog eens een leuk muziekje bij. Al met al ben je een hele dag kwijt aan het maken van een vlog. Natuurlijk krijg je daar wel handigheid in, maar dat moet je ook maar eerst zien te krijgen. Niks voor mij, ik kom al tijd tekort.

vloggen

Daarnaast heb je ook nog een speciale vlogcamera nodig, wat zo ongeveer vijf keer mijn maandbudget kost. En voor iets waarvan ik niet zeker weet of ik het wel zo fantastisch vind, is het weggegooid geld.

Misschien is het ook wel gewoon wennen. Misschien moet ik het eerst maar gewoon proberen met bijvoorbeeld korte video’s op InstaStories. En misschien, heel misschien, komt er dan in de verdere toekomst wel een vlog van mij online. Eerst maar eens een nieuwe telefoon die goed kan filmen.

Wat vind jij van vloggen? Is het iets wat jij zou willen doen, of durven doen? Denk je dat mijn onzekerheden reeël zijn, of is het allemaal genuanceerder dan ik denk? Laat het weten in de comments, ik ben heel benieuwd!