Het ontbijt is mijn favoriete maal van de dag. Ik start mijn dag meestal met twee flinke glazen water, zo wordt al het vocht wat in de nacht is afgevoerd weer aangevuld. Maar wat eet ik daarna het allerliefst? Hier onder staan vijf favorietjes van mij! Hierboven zie je kersen-bananenijs. Heerlijk voor in de zomer, minder voor de koudere dagen. 20160825_105558

1. De açai bowl

Yas baby! Ik ben gek op açai. Ik gooide altijd een zakje pulp in de blender, samen met een banaan, en deed er dan cruesli, kokosmeel, moerbeien of cacao nibs overheen. Waarom dit in verleden tijd staat? De zakjes bevroren açai die ik altijd kocht, zijn helaas niet meer te verkrijgen bij de Jumbo. En daarbij ook niet meer in de rest van Leeuwarden. Er is wel açai poeder, maar dat is lang zo lekker niet.

2. Frambozen havermout crumble 

Dit ontbijtje is voor twee porties, lekker handig als je de volgende dag vroeg op moet! Ik maak hem vegan door de yoghurt te vervangen met sojayoghurt. Ook maakt de honing plaats voor ahornsiroop. Ook met blauwe bessen een feestje, ik vind persoonlijk frambozen iets te zuur. Tip: maak een dubbele laag crumble, misschien iets minder gezond, maar oh zo lekker!

3. Havermout ontbijtje

Havermout kan met bijna álles. Ik maak hem het liefst met gedroogde vijgen, kaneel, vanille, een scheutje amandelmelk, een rijpe banaan en moerbeien. Alles in een pannetje en klaar is je havermoutje. Super snel, super simpel en super lekker. Echt, probeer het maar eens. Havermout is ook lekker budget: voor 40 cent heb je een halve kilo.20160815_101236

4. Stevige smoothie

De lekkerste smoothie? Een overrijpe banaan, flink wat spinazie en wat sojayoghurt. That’s it. Banaan en spinazie is zo’n overheerlijke combi, haha! Heb je wat extra vetten en eiwitten nodig? Doe er dan een lepel notenpasta doorheen. Thank me later. Als je niet zo van het drinken van een ontbijtje houdt, giet het dan in een schaaltje en gooi er nog wat zaden, noten en pitten overheen. Wedden dat je tot de lunch vol zit?

 

5. Boterham met pindakaas en hagelslag.

Als kind was ik hier al dol op, en laten we reëel blijven, alle ontbijtjes hierboven zijn te lekker om te laten staan, maar vragen best veel tijd in de ochtend. Zo’n broodje pindakaas met hagelslag doet dat niet. Het is nostalgie, maar nogsteeds zó lekker. Een heerlijke cheat maaltijd. De enige niet-vegan maaltijd in deze lijst. Mag ook wel, toch?