geluk

Geluk, iedereen is er naar op zoek. Wat is geluk? Hoe word je gelukkig? En bovenal, wat gebeurd er met je als je gelukkig bent? Ik probeer je vandaag een inzicht te geven in mijn leven, hoe ik gelukkig werd, en wat er daarna gebeurde.

Wat is geluk?

Geluk komt van binnenuit, laat ik dat voorop stellen. Als je niet gelukkig bent met je lichaam, accepteer het dan of verander het. Je kan niet gelukkig worden als je je mindset veranderd. Ik kan best zeggen “ieder lichaam is mooi”, daar ben ik heilig van overtuigd. Maar het gaat er niet om wat ik vind, wat je beste vriendin vindt, wat je buurvrouw vindt of zelfs niet wat je zus/broer/oom/tante/oma/moeder van je lichaam vindt. Het gaat erom wat jij vindt. Vind je het prima zo? Mooi, niks aan veranderen!

geluk

Geluk komt niet van geld, dure spullen, veel kleding, of aandacht van het andere geslacht. Geluk bouw je zelf op. Maar je moet er wel wat voor doen. Ik wil wel een voorbeeld noemen. Door mijn verleden was ik erg argwanend, en mijn vriend en ik hadden in het begin vaak ruzie. Niet omdat ik niet van hem hield of omdat ik boos op hem was, maar ik was bang om hem kwijt te raken. Toen ik fulltime stage ging lopen, jaren geleden, merkte ik ineens hoe weinig tijd we samen doorbrachten. Ik schrok van mezelf. Waarom verspilde ik onze kostbare tijd met ruzie maken? Ik wou gelukkg zijn met hem, en hem ook gelukkig maken! Ik stak mijn energie in onze positieve momenten, waardoor ik veel gelukkiger werd.

Maar met geluk kwam ook een keerzijde.

Gelukkig worden is één ding. Gelukkig blijven is een andere uitdaging. Één van mijn favoriete nummers bevat de tekst “people throw rocks at things that shine”. Ik merkte hoe waar deze tekst was. Mensen praatten achter mijn rug om, dat ik vast heel labiel was, dat ik nooit zo gelukkig kon zijn, of zelfs dat ik mijn geluk fakete. Echt, what? Het lijkt wel alsof mensen graag wíllen dat het niet goed met je gaat. Allemaal afgunst en projecteer gedrag. Het kost wat kracht om dit van je af te schudden, en dit je geluk niet te laten beïnvloeden.

geluk

Gelukkig weet ik ondertussen wie mijn echte vrienden en vriendinnen zijn. Zij zien dat ik echt gelukkig ben, zijn oprecht gelukkig voor mij en als ze zeggen “ik wil ook wat jullie hebben” pak ik ze even vast en zeg ik, vanuit de grond van mijn hart “ik gun het je zo, voor jou komt het echt wel!”. En dat meen ik. Want van hen word ik ook gelukkig, en ik gun hen dat geluk ook zo!

Ben jij gelukkig?