sulfaten

De kapper adviseerde me om een shampoo te nemen zonder sulfaten, parabenen en siliconen. Op die manier blijft de kleur namelijk langer mooi. Natuurlijk verkopen zij zelf producten, maar met mijn beperkte budget werd ‘m dat niet. Ik besloot zelf op zoek te gaan naar betaalbare én dierproefvrije varianten.

Waarom is het zo belangrijk?

Sulfaten zijn agressieve reinigers die de huid en haar reinigen. Maar ze nemen ook het natuurlijke laagje olie mee, waardoor je huid en haar onbeschermd wordt. Het gevolg is schilfertjes, een rode en geïrriteerde huid en door overcompensatie van je huid en haar, een vette huid en vettig haar. Niet iets wat je wil dus! Sommige mensen kunnen hier prima tegen, anderen krijgen al jeuk bij het denken aan sulfaten.

Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Jaren geleden zijn er kettingmails verstuurd waarin er gewaarschuwd werd dat parabenen borstkanker zouden veroorzaken. Er was namelijk een onderzoek geweest naar borstkanker, waarbij er een grote hoeveelheid parabenen werd gevonden in het borstweefsel van vrouwen met borstkanker. Er is nooit hard wetenschappelijk bewijs naar buiten gekomen dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken, of dat zij een rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker.

Siliconen maken je haar gladder, glanzender en beter doorkambaar. Daarbij beschermen ze ook nog eens tegen warmte van bijvoorbeeld je stijltang of krultang. Maar siliconen leggen een laagje om je haar, waardoor je dat effect krijgt. Dit zou het haar verstikken. Siliconen kunnen alleen uitgewassen worden met, jawel, sulfaten. Als je dus een shampoo zonder sulfaten en een conditioner met siliconen gebruikt, krijg je een enorme build up die het haar alleen maar slechter maakt.

Het is daarom belangrijk om voordat je je haar van deze ingrediënten verlost, je eerst een shampoo gebruikt mét sulfaten, en alles zonder siliconen. Hierdoor is je haar helemaal ontdaan van build up.

Lush

Ik was bang dat de Lush shampoos die ik heb staan niet goed zouden zijn, en ja hoor! Alle vier bevatten ze parabenen en/of sulfaten. Dit zijn allemaal vloeibare shampoos, en ik kwam tijdens het browsen op de website van Lush drie shampoos tegen die wel voldoen. Namelijk Lullaby, Shine So Bright en Blousey. Fijn om te weten dat er van Lush in ieder geval een paar opties zijn!

The Body Shop

Bij The Body Shop is er keuze in overvloed. De Rainforest Shine, Balance, Moisture, Volumising, en Radiance shampoos zijn vrij van alle drie. De overige shampoos bevatten sulfaten. Qua conditioners zit je ook goed bij The Body Shop! Er staan geen ingrediënten online van de Rainforest Shine conditioners, daar kan ik dus geen veilige uitspraak over doen. Verder zijn alle conditioners vrij van alle drie de ingrediënten. Heel fijn, dan weet je in ieder geval dat je daar niet meer naar hoeft te zoeken.

Naast deze shampoos en conditioners kwam ik nog een verzorgende olie tegen die ik zeker weten ga halen. Mijn puntjes zijn namelijk redelijk droog geworden van mijn kappersbeurt. Hopelijk kan ik hiermee de puntjes wat verzachten! Ook deze olie is vrij van sulfaten, parabenen en siliconen.

Dr. Organic

Dr. Organic heeft enorm veel lijnen. De shampoo en conditioner van Moroccan Argan Oil, Aloë Vera, Olijf, Tea Tree, Virgin Coconut Oil, Lavendel, Vitamine E, Roos, Granaatappel, Royal Jelly en Manuka zijn allemaal vrij van sulfaten, parabenen en siliconen. De argan olie lijn heb ik regelmatig gebruikt en is een echte aanraden! Royal Jelly schijnt ook heel goed te zijn, die ga ik eens proberen. Het is ook nog eens 2e gratis bij Holland & Barrett.

Ook bij watmaaktjemooi.nl kwam ik nog hele fijne shampoos tegen. Alle drie zijn ze vrij van de drie schadelijke ingrediënten. Deze ga ik ook zeker eens uittesten. Helaas bevatten de conditioners en maskers hydrolized silk, een silicone.

Let jij op wat er in je haarproducten zit, of heb je nog een mooie aanvulling? Laat het weten, ik probeer ze graag allemaal uit!