KNRM

Een tijdje geleden werd ik door mijn oom uitgenodigd om mee te varen met de KNRM tijdens Sail Den Helder. Dit werd aangeboden aan familieleden van de vrijwilligers, om zo een glimp op te mogen vangen van hoe zo’n reddingboot nou eigenlijk werkt.

KNRM

Sail Den Helder

Om ongeveer twee uur gingen we richting Den Helder. Alles was afgezet, overal waren weilanden ingericht als parkeerplaatsen. Er waren auto’s zover het oog reikt. Omdat ik graag bij mijn oom wou parkeren, zijn we Den Helder binnengereden. Met een flinke omweg kwamen we uiteindelijk op de juiste route. Er stonden overal auto’s langs de weg, in grasveldjes en we zagen zelfs mensen die hun auto gewoon overdwars vóór andere auto’s neerzetten. Het was ultieme chaos! Nadat ik bijna mijn spiegel er af reed, voor het eerst in 10 jaar vloekte, en tien liter angstzweet eruit zweette, vonden we eindelijk een plekje. Zo ongeveer aan de andere kant van de stad, haha!

KNRM

Na een kopje koffie gingen we met mijn nichtje het marine gedeelte op. Het waren namelijk óók nog eens Marinedagen! We aten een softijsje zo groot als ons hoofd en keken onze ogen uit naar de enorme marineschepen. Ik had graag nog een rondleiding gewild op zo’n schip, maar het was intussen al vijf uur en ze gingen sluiten. Zo jammer!

KNRM

We zouden nog een stukje over de kade lopen, maar er waren zo enorm veel mensen dat we dat niet zagen zitten. Mijn vriend en ik krijgen beide al een depressie als we denken aan een grote mensenmassa, dus we zijn met zijn drieën weer naar het huis van mijn oom en tante gegaan.

 

De KNRM

KNRM

Na een kort, maar krachtig avondmaal gingen we richting het gedeelte van de haven waar de KNRM boten lagen. We stapten op de boot en voeren een stukje door de haven. Hier kregen we alle tall ships van dichtbij te zien, maar dan vanaf de kant van het water. Een heel bijzondere ervaring! Ik heb natuurlijk veel foto’s gemaakt, waarvan je er een paar in dit artikel ziet.

KNRM

Na het gedeelte door de haven moest iedereen naar de achterkant van de boot omdat de boot sneller zou gaan. Er zijn heel wat mensen nat geworden, haha! We kregen ook nog een demonstratie van de trauma helikopter. Deze zie ik dagelijks bij het MCL, maar nooit zo in actie! Het was een once in a lifetime experience die ik niet had willen missen. Ik was aardig doorgewaaid na deze boottocht, het ging echt ontzettend snel. Ik was blij dat mijn haren vast zaten, anders was ik nu nog bezig om ze uit de knoop te halen.

KNRM

De KNRM doet zo ontzettend veel goed werk! Van patiëntenvervoer van Texel naar de vaste wal tot het helpen bij boten met problemen. De vrijwilligers worden soms letterlijk midden in de nacht hun bed uit gepiept om op de reddingboot te moeten stappen. Ik vind het heel nobel werk, en het verdient zoveel meer aandacht!

KNRM

Ben je wel eens naar een evenement als Sail of de Marinedagen geweest? Wat vond je ervan?