eczeem

Regelmatig vertel ik je over mijn eczeem en dat ik sommige producten hierdoor niet kan verdragen. In dit artikel vertel ik je iets meer over de geschiedenis, wat ik gebruik en hoe het is om hiermee te leven.

Hoe de eczeem begon

Hoe oud ik was toen ik mijn eczeem in deze vorm kreeg, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat ik als kind allergisch was voor vlees. Ik lustte het niet, en als ik het at kreeg ik histamineblaren. Mijn oma heeft me vlees leren eten, waardoor mijn allergie overwonnen werd. Hoewel ik wel altijd een opgeblazen buik had als ik vlees at, één van de hoofdredenen waarom ik nu vegetariër ben.

eczeem

Hierna werd ik allergisch voor tomaat. Jammer voor mij, want als kind was tomatenketchup mijn favoriet. Ik gooide het overal overheen. Pastasaus lustte ik niet, dus at ik mijn spaghetti met ketchup en parmezaanse kaas haha! Zo lekker. Maar ik moest door een lange lijdensweg daarna. Ongeveer een week lang kreeg ik om mijn mond een rode, schrale, schilferige, branderige huid. Ik werd erom gepest. Andere kindjes wilden niet met me spelen omdat ze me vies vonden.

eczeem

Ook hier groeide ik overheen. Maar ik vermoed dat tomaat en paprika (beide van de nachtschade familie) nogsteeds de oorzaak zijn van mijn eczeem. De plekjes eczeem lijken ook een beetje op de klachten die ik toen had. Er ontstaan kleine, rode vlekjes op mijn gezicht. Deze gaan schilferen en ik kan niet eens normaal douchen zonder dat het me heel erg veel pijn doet. Laat staan dat ik een foundation of een dagcrème opsmeer. Maar tomaat en paprika zijn heel moeilijk te vermijden, dus leef ik er mee.

eczeem

Na een uitgebreide allergietest voor onder andere cosmetica, nikkel, pollen, katten, honden en nog 101 andere dingen, is er uitgekomen dat ik allergisch ben voor voorjaarsbloemen, najaarsbloemen en huisstofmijt. Vooral van dat laatste heb ik heel veel last, zeker als het warm is.

Of mijn eczeem daardoor veroorzaakt wordt, durf ik niet te zeggen. Er kunnen, naast deze bekende eventuele oorzaken, nog 101 andere oorzaken zijn. Of misschien heb ik gewoon pech. Misschien ben ik te optimistisch, maar ik merk wel dat de laatste maanden mijn eczeem afneemt. En dan vooral de frequentie waarmee het komt. Ik gebruik namelijk een steroïdencrème, deze zorgt ervoor dat mijn symptomen verdwijnen.

En nu?

Ik gebruik de crème eerst een week lang, twee keer per dag. Tijdens deze week wordt mijn eczeem zichtbaarder. De huid wordt nog roder. Daarna gaat het enorm schilferen, omdat de huid heelt. Na deze week zijn de grootste klachten weg, maar ben ik nog niet eczeemvrij. Daarom gebruik ik hem nog een week eens per dag én twee keer per dag om en om. De week daarop gebruik ik hem eens per dag. Dan een week om de dag. Vervolgens kan ik ongeveer een week zonder. En terwijl ik dit schrijf ben ik zelfs al twee weken steroïdenvrij haha!

Ik voel ook nog geen eczeem opkomen, hopelijk kan ik het rekken tot drie weken. Ik hoop zo dat mijn eczeem op een dag verdwijnt, omdat ik dan van de steroïdencrème af mag.

Heb jij eczeem? Hoe behandel jij het?