Het heeft heel lang geduurd voordat ik mijn uiterlijk kon accepteren. Zo vond ik mezelf te klein, mijn heupen waren te breed, mijn taille te smal en totaal uit verhouding, en mijn hoofd was te klein voor de rest van mijn lichaam.

Maar nu is het anders. Wat is er veranderd?

Ten eerste ben ik meiden op social media gaan volgen die ook foto’s plaatsen over hoe het soms best lastig is om gewicht te verliezen. Zij plaatsen foto’s van een slanke buik, maar ook van een opgeblazen buik na een avondje verkeerd eten. Een ander voorbeeld is een meisje die last heeft van een rugblessure en daardoor soms niet kan sporten. Zij postte foto’s van haar stretchmarks, haar lichaam in rust en haar altijd stralende glimlach.

Maar toen moest er natuurlijk ook iets bij mezelf gaan veranderen. De knop ging om. Ik wou altijd wel een paar kilo’s kwijt, maar het ging 20160527_123929_001niet.Urenlang stond ik te zweten in de sportschool, maar de weegschaal gaf niks minder aan. Zelfs mijn vetpercentage werd niet lager. Het was frustrerend en enorm demotiverend. Waarom kon ik niet gewoon mooi zijn?

Op Instagram kwam ik toevallig The Green Happiness tegen. Zij verkochten een boek waarin een maaltijdplan voor 50 dagen stond, inclusief tips en tricks. Het was duur, maar ik ging ervoor. Zes weken later stond ik op de weegschaal en deze gaf vijf kilo minder aan dan vóór de zes weken. Vijf kilo! Die verloren kilo’s bestonden uit vocht, vet en spieren. Maar het gaf me de motivatie om door te zetten.

Aan het einde van de 50 dagen was ik oprecht gelukkig met mijn lichaam. Kwam het door die vijf kilo? Ja, voor een groot gedeelte wel. Maar ik voelde P6080237me ook sterk! Ik stond in mijn kracht en voelde me zo goed bij de veganistische levensstijl. Het voelde onwerkelijk om te ervaren waar mijn 164 centimeters toe in staat waren.

Ik voel me niet meer te klein, te breed, te smal, of uit verhouding maar juist sterk en tevreden! En als ik dan eens wat meer chocolade naar binnen werk dan eigenlijk de bedoeling was, maakt dat niet zo veel uit. Van één keer overeten word je niet dik. Echt niet. Die wijze les haalde ik van de prachtige dames van Instagram.

Naast overwegend veganistisch eten sport ik ook, best wel veel zelfs. Maar als het even niet kan, dan kan het niet. Zo ben ik vorige week van de trap gelazerd, en gaat sporten nu even niet. Ook dat is oké, dat komt wel weer! Het is het belangrijk om vooral goed naar mijn lichaam te blijven luisteren.

Wat ik vooral heb geleerd is om lief te zijn voor mezelf. Door positief te denken, mezelf de tijd te gunnen en vooral niet te hard zijn voor mezelf. En dat heeft gewerkt! Maar ik ben er nog niet, het is vaak nog lastig om mezelf niet te bekritiseren. Maar als je verandering wilt, zul je er wel zelf iets aan moeten doen.