#metoo

#metoo, je komt het overal tegen op Facebook en Twitter. Soms met een verhaal, een ervaring, een litteken. Ik schrijf dit artikel niet om mijn ervaring te delen, maar om een gevoel te omschrijven.

#metoo

#metoo is in het leven geroepen om te laten zien hoe veel vrouwen mensen seksueel geïntimideerd zijn, in wat voor aard dan ook. Of het nou woordelijk of lichamelijk is geweest. Of het nou in alle onschuld bedoeld is geweest, of met welke zieke gedachte dan ook. #metoo is er om te laten zien hoe groot dit probleem is.

Iemand die seksueel geïntimideerd is, kan dat vaak prima verbergen. Soms zijn er alleen vervelende gevoelens, andere keren zijn er diepgewortelde trauma’s. Iedereen die eens seksueel geïntimideerd is, wordt op dat moment in het diepste van zijn of haar wezen geraakt. Het veranderd onbedoeld je hele leven.

Want het verandert je kijk op de wereld. Je wordt misschien achterdochtig naar mensen die op de dader lijken. Misschien ben je defensief naar mensen die er grapjes over maken. Of vermijd je bepaalde plekken, mensen met dezelfde (gelaats)trekken of situaties die je aan dát moment doen denken. Om er maar niet aan herinnerd te worden.

#metoo

Soms, soms zijn er mensen die er wonder boven wonder sterker uit komen. Mensen die zichzelf niet meer als slachtoffer zien, maar als overlevende. Overwinnaar van een trauma. Laten we van die mensen leren. Laten we hen als voorbeeld nemen. Het is het niet waard om je hele leven ongelukkig te zijn door een dronken/ondoordachte/opzettelijk kwade handeling.

Je bént sterker dan je denkt en je kán meer dan je denkt. Ja, soms zijn er dagen dat het tegenzit. Soms zijn er dagen dat je alleen maar wil douchen, of in bed wil liggen, of misschien helemaal niet meer wil bestaan. Gelukkig is er de volgende dag een nieuwe kans. Een nieuwe dag. Nieuw licht. Ook voor jou.

#metoo, en op sommige dagen raakt het me. #metoo heeft me ook geleerd dat ik er zeker niet alleen voor sta.