macro

Laat ik maar beginnen met dat ik echt he-le-maal geen verstand heb van fotografie. Fotografie is natuurkunde en natuurkunde was zo’n beetje mijn slechtste vak. Er staan allemaal gekke cijfertjes op mijn nieuwe lens maar ik heb geen idee waar ze voor staan. Oké, misschien een heel klein beetje.

De lens die ik kocht om macrofoto’s mee te maken is een Olympus M. Zuiko Digital ED 30mm f/3.5 Macro objectief. Macro, dat wou ik! Ik kocht de lens nadat ik hem vergeleek met een andere. Urenlang staarde ik naar het beeldscherm om er iets wijzer uit te worden, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk besloot ik er maar gewoon voor te gaan. Ik kon hem altijd retourneren, toch?

De lens heeft een 1:3,5 vergroting. Dat betekent dat hetgeen wat je op je camerascherm ziet, 3,5 keer uitvergroot wordt. Kijk, dat weet ik dan weer wel! Ik wou zo graag kleine details vastleggen. Landschapsfotografie kan ik echt voor geen meter, foto’s worden altijd scheef bij mij. Maar macro trok mij toch meer. De kleinste details in deze enorme wereld vast kunnen leggen, dat is toch iets heel bijzonders?

De foto’s

Zodra ik hem binnen had, begon ik gelijk plaatjes te schieten. Onder andere deze van een bos bloemen die ik van mijn vriend kreeg. Ik probeerde hem steeds dichter en dichterbij te houden en de foto’s bleven gewoon scherp! Ik was zo verrast.

macro

Ook deze foto maakte ik. Het idee kwam eigenlijk zomaar in me op. De zon scheen en dit plantje stond in de zon. Ik legde een waterdruppel op het blad en besloot daar foto’s van te maken. Als je goed kijkt, kan je in de waterdruppel de huidmondjes van het blad zien zitten. Is dat niet wonderbaarlijk? Ik kan echt minutenlang naar deze foto staren haha.

macro

Hele lichte foto’s vind ik ook erg mooi, maar met macro is dat erg lastig. Omdat er maar heel weinig licht in de lens valt moet de sluitertijd hoger, waardoor de foto meestal wazig wordt. Ik besloot wat te spelen met mijn instellingen en kwam erachter dat als ik de ISO waarde verhoogde, de helderheid ook hoger werd. Ik was bang voor ruis, maar de foto’s zijn nogsteeds haarscherp. Deze foto maakte ik van Paddy zijn neusje, met hoge ISO.

macro

Natuurlijk kan ik er ook fijne productfoto’s kan maken! Sleek Solstice highlighter is van dichtbij stiekem nog veel mooier, vind je niet?

macro

Oohja, ik kwam er ook nog achter dat ik meerdere foto’s achter elkaar kan maken! Paddy was zich aan het wassen en daar wou ik graag een mooie foto van. En dat is gelukt! Zijn roze tongetje steekt zo leuk af tegen zijn witte haartjes.

macro

Maar natuurlijk zijn er ook een paar blooperfoto’s haha!

macro
macro

Wat vind jij van de foto’s? Heb je misschien nog tips voor me? Ik lees het graag in de comments!