schoonmaken

Iedere vrijdagochtend kijk ik eens mijn huis rond. Op vrijdag ben ik vaak eerder vrij, en iedere keer neem ik mezelf dan voor om het huis eens rigoreus onder handen te nemen. Helaas gaat het niet altijd zoals ik plan.

Of eigenlijk altijd niet. Zelfs als ik mezelf alleen voorneem om de kattenbak schoon te maken en de vaatwasser uit te ruimen. Na Fat Friday val ik in zo’n foodcoma dat ik na het munchen gewoon in slaap val, en pas wakker wordt zodra vriend de voordeur dichtslaat. Kak.

Ik heb vanalles geprobeerd. Eerst schoonmaken, dan snoepen. Of niet eerst op de bank neerploffen, of juist wel. Het lukt me gewoon niet. En dus heb ik me er maar bij neergelegd. Letterlijk. Ik heb geaccepteerd dat ik op vrijdagmiddag gewoon geen energie heb om schoon te maken.

schoonmaken

Maar wanneer ga ik dan wel schoonmaken?

Ja, goeie vraag. De was heeft op dit moment de prioriteit. Gelukkig heb ik een hele lieve vriend die helpt in het huishouden. Zo doe ik wel booschappen en kook ik eten, maar hij ruimt af, en doet de vaatwasser. Dat scheelt me al zo veel!

De was dus. In het weekend vind ik het lastig om dit te doen. Dan is vriend thuis, zitten we lekker samen uitgesmeerd over de bank of achter de computer. Of we hangen ergens op een terrasje, of bij een vrijwillige verplichting. De weekenden zijn leuk en om te ontspannen. Wie doet er dan de was?! Nou, ik dus. Want ik moet wel.

Niet op zaterdag.

Zaterdag is mijn rustdag. Dan ben ik me aan het opladen voor de dag daarop, wanneer ik wél een beetje wil schoonmaken. Vriend trekt dan de stofzuiger uit het trapkastje vandaan, en ik sta de was op te vouwen, nieuwe was te draaien en op te hangen. Goed verdeeld, toch?

Natuurlijk zijn er meer taken die moeten gebeuren. Maar voor nu wacht ik daar even mee. Nog een weekje en dan heb ik vakantie. Ik zweer plechtig dat ik dan mijn huishouden weer oppak!

Hebben jullie nog tips voor mij om dit beter aan te pakken?