water

Ik hoor het regelmatig tijdens gesprekken. Als ik vertel dat ik op een dag twee liter water drink, krijg ik geschrokken blikken en het standaard antwoord “Dat red ik echt niet hoor!”. Daarom deze blog vandaag.

Ik dronk het ook nooit.

Sterker nog, ik krijg van mijn hersenen geen seintje dat mijn lichaam vocht nodig heeft. Ik voel geen dorst. Ik zeg altijd dat ik geen dorstprikkel heb. Twee dagen zonder ook maar iets te drinken was geen uitzondering. Ik dronk pas wat zodra mijn lippen begonnen te barsten en de huid op mijn vingers droog begon te worden. En dan kwam ik echt niet aan twee liter hoor!

water

Ik begon pas met standaard water drinken toen ik begon met The Green Happiness. Water drinken zorgt ervoor dat je afvalstoffen afvoert. Je nieren filteren deze immers uit je bloed en voert dit af als urine. Als je minder vocht drinkt, wordt je urine geconcentreerder. De urine kan een pH van 8,0 tot 4,8 hebben. Een pH van 4,8 is best zuur. Hoe geconcentreerder de urine, hoe zuurder de urine.

Omdat ik jaren- en jarenlang te weinig heb gedronken, en dus een te zure urine had, is mijn blaaswand beschadigd geraakt. Ik kan heel veel drinken, en heel lang niet voelen dat ik moet plassen. En dan ineens, zonder waarschuwing, moet ik ineens heel nodig. Dat is heel vervelend natuurlijk! Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest, en deze stuurde me door naar een bekkenbodemtherapeut. Na vruchteloze behandelingen heeft ze de beschadiging van de blaaswand bij me vastgesteld.

Maar hoe drink je genoeg?

Ten eerste, laat mijn verhaal alsjeblieft goed tot je doordringen, want niemand wil een beschadigde blaas. Het is enorm vervelend, vooral als je bijvoorbeeld onderweg bent, of geen toilet tot je beschikking hebt.

Ik heb het drinken mezelf aangeleerd door uit waterflesjes te drinken. Een waterflesje bestaat uit een halve liter, en ik moet er dus vier van op een dag drinken. De dag verdeel ik onder in secties. Van 9 tot 12 één fles. Van 12 tot 3 één fles. Van 3 tot 6 één fles. En als laatst van 6 tot 9 één fles. Na half 10 drink ik niet meer, want dan moet ik ‘s nachts uit bed om te plassen. En aangezien dat een barre tocht van anderhalve kilometer is, drink ik liever niet meer na half 10.

water

Ik zorg er vaak voor dat ik mijn eerste flesje vóór het ontbijt heb gedronken. Eerst was dat lastig, maar later werd het steeds makkelijker. Het is een kwestie van doorzetten en iets je eigen maken. Als ik drie flesjes water op een dag drink, vind ik dat ook prima. Maar drie is echt het minimum. Daarin heb ik dus wel flexibiliteit, maar niet teveel.

Voor sommige mensen werkt het om een wekker te zetten, of misschien kleinere/grotere waterflesjes. Ook een mooi, stijlvol waterflesje kan aanzetten tot meer water drinken! Of doe eens wat fruit of komkommer in je water. Een verfrissende smaak zet aan tot meer drinken.

Structuur is de sleutel in het drinken van water. Wordt niet zoals ik met mijn beschadigde baaswand! Drink genoeg water.