Deze vraag speelt al een tijdje in mijn hoofd. Na het vmbo was de havo mijn grootste wens, maar door nare omstandigheden is het daar nooit van gekomen. Lang nadenken over wat ik dan wel wou, was niet nodig. Mijn hart lag bij dieren. Dierverzorging was de opleiding die hier naadloos op aansloot.

Maar in het tweede jaar ging het niet zo goed met mij en ik zou het jaar niet gaan halen. Ook werd er ons verteld dat er niet tot weinig werk in de sector was. Met dit in mijn achterhoofd ging ik verpleegkunde doen. Een hele andere richting! Maar het was niet mijn ding. Na een jaar stopte ik met de opleiding, om aan mezelf te werken.20160825_182724

In dit jaar besloot ik mijn hart te volgen en te kijken of het een mogelijkheid was om te gaan starten met Forensic Sciences. Weliswaar een hbo opleiding, maar ik wist dat het mogelijk was. Na een gesprek met een docent bleek dat niet zo te zijn. Vastbesloten om niet op te geven startte ik met de vavo. De vavo is het voortgezet onderwijs voor volwassenen. Hier volgde ik de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B op havo niveau. Alleen voor scheikunde en biologie haalde ik een deelcertificaat.20160919_113757

Met deze twee deelcertificaten in mijn knuistje ging ik naar de hbo opleiding Forensic Sciences. Mijn twee deelcertificaten waren niet genoeg. Ik moest een drempeltoets doen voor wiskunde B. Om goed voorbereid te zijn nam ik mijn studieboeken zelfs mee op vakantie naar Terschelling.

Ruim vijf uren per dag sloot ik mezelf op in de slaapkamer om te leren. Maar het hielp niks. Twee keer haalde ik een onvoldoende. Twee keer! Het nieuwe schooljaar was intussen al een week bezig en mijn opties waren weg. Tot ik tegen de opleiding microbiologie aan liep.

Met een “close enough” gevoel startte ik deze opleiding. Halverwege het jaar sprak ik mijn wens voor het hbo opnieuw uit. Mijn coach, echt een topgozer, besloot dat het wel mogelijk was voor mij. Ik mocht nog een poging doen bij de drempeltoets. Dit was zo’n buitenkans!

Weer leerde ik vijf uren op een dag voor deze toets. Soms iets meer, soms iets minder. Maar bij deze toets mocht ik ineens geen rekenmachine meer gebruiken. Vijf minuten vantevoren werd dit gemeld. Mijn wereld stortte in, mijn zenuwen sloegen op tilt en je raadt het al, mijn toets was onvoldoende.

Ik besloot de microbiologie opleiding af te maken en daarna te beginnen op het hbo. De regering stak hier helaas een stokje voor, door de hoge studieschuld die ik nu al heb is het voor mij niet aantrekkelijk nog een hbo opleiding te doen.20160607_114543

Maar wat ga ik dan wel doen?

Die vraag stel ik mezelf iedere dag meerdere keren. Mijn blog blijft natuurlijk bestaan, maar waar zijn we over een jaar? Wil ik een thuisstudie criminologie doen, of een thuisstudie social media? Het ene moment wil ik 40 uren in de week gaan werken in een laboratorium, en het andere moment lijkt het me verstandig zoveel tijd te steken in mijn blog.

Kortom, ik ben er nog niet over uit. Er zijn honderden opties en allemaal lijken ze me even leuk, interessant en spannend. Heb jij in dezelfde situatie gezeten, of juist niet?