Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik geef je de vijf meest gebruikte commentaren op een dierproefvrije levensstijl!

1 . Dierproefvrije make-up is super lelijk.

Euh, nee! Sleek is dierproefvrij en iedereen is weg van hun highlighters. Myself included. En wat dacht je van Essence, NYX, Hema, Essie, Milani Cosmetics… Ik kan nog wel even doorgaan.

Dierproefvrij

2. Maar je eet toch ook vlees/je gebruikt toch ook medicatie/ je slaat toch ook een mug of een spin dood?

Nee, ik eet geen vlees. Ik gebruik alleen paracetamol en de anticonceptiepil. Ja, die hufters gaan hartstikke dood. Op de één of andere manier gaan mensen altijd op zoek naar een foutje in je levensstijl. Alsof dat alles teniet doet wat je wél goed doet. Zo draag ik bijvoorbeeld een leren jas, super lekker warm. Of kreeg ik laatst leren cowboylaarzen omdat ik die al heel lang heel graag wou. Het zijn overwogen keuzes en vaak zijn het producten die een leven lang mee gaan.

3. Waar koop je dat dan?

Om te beginnen, gewoon bij de drogist! Merken als Essence en Catrice zijn budget én dierproefvrij. Maar ook bijvoorbeeld The Body Shop, en veel producten van Holland & Barrett. Het is even zoeken en ik gebruik altijd de lijst van naoki.nl. Mocht het merk niet tussen haar lijsten staan, dan zoek ik het op de lijst van PETA.

4. Maar waarom dan?

Ik vind het zielig. Meer kan ik er niet van maken. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar een betere wereld begint bij jezelf en ik ben van mening dat dierproeven daar niet in thuis horen. Er zijn zoveel betere alternatieven. Een dierenhuid is geen mensenhuid en zal ook nooit zo reageren.

5. Er zijn vast zat merken die je stiekem gebruikt.

Sorry? Nee. Ik heb al mijn niet-dierproefvrije make-up opgemaakt toen ik overging, en zelfs mijn vriend weet dat ik alleen dierproefvrije cosmetica gebruik. Met Sinterklaas of swaps zet ik het er altijd bij. Is het product toch op dieren getest? Jammer dan, maar dan geef ik het liever weg. Nee, ik gebruik geen MAC, MaxFactor, of andere merken die op dieren testen. Hoe populair ze ook zijn en hoe vaak ze ook worden aangeraden. Er zijn zat merken die niet op dieren testen, of vegan zijn, en die ik dan liever gebruik. En mijn blog is er voor om die merken te promoten.

Hoe denk jij over cosmetica die dierproefvrij is?