AliExpress

Overal om me heen bestellen mensen massaal op AliExpress. Vaak liefkozend “Ali” genoemd. Ik vind AliExpress helemaal niet zo lief. Waarom dat is, ga ik je vandaag uitleggen.

AliExpress

1 Je weet vaak niet wat je krijgt bij AliExpress

Of vergelijkbare websites. Het kan er op het plaatje heel mooi uit zien, maar er zijn eindeloos veel websites waarop kleding te zien is die helemaal niet voldoet aan het plaatje. Dat dit voorkomt, dat mensen dit zomaar over zich heen laten komen, vind ik echt van de zotte. Als je in een Nederlandse webshop een jurk besteld die er wit uitziet, en je krijgt vervolgens een groene, dan stuur je hem toch ook gelijk terug? Of als hij niet past?

Daarnaast zijn de retourrechten nogal dubieus. Ze zijn er wel, maar overal op internet lees ik dat ze lang niet altijd worden nageleefd. Thanks, but no thanks!

2. Ik ben te ongeduldig

Ik. Kan. Niet. Wachten! Het zal mijn meest uitgesproken zin zijn, denk ik. Als ik in een Nederlandse webshop iets bestel, is het er negen van de tien keer de volgende dag. Wachten is niks voor mij, dus AliExpress ook niet. Levering duurt ongeveer drie weken, en dat zie ik dus echt niet zitten.

3. AliExpress is niet oké voor de Nederlandse economie.

Oké. Dit is een lastige, dus stay with me. De prijzen die op AliExpress vermeld staan, zijn exclusief BTW. Pas boven een bedrag van €45,- betaal je de BTW. Het geld dat je uitgeeft aan een product op AliExpress, is dus niet belast.

Daarnaast verdwijnt het geld uit de Nederlandse economie. Je krijgt 10 euro binnen, die je vervolgens uitgeeft aan een Chinese webshop. Dat geld verdwijnt dus uit de Nederlandse economie. Een Nederlandse ondernemer die hetzelfde product verkoopt, voor misschien vijf euro meer, kan er niks mee. Oftewel, kleine ondernemers gaan eraan kapot.

En over dat geld wordt dus ook geen belasting betaald, waardoor de staat ook geld misloopt. Dat geld moet weer ergens anders vandaan gehaald worden. En daar draait uiteindelijk de belastingbetaler weer voor op.

AliExpress

4. Het is niet na te gaan of cosmetica dierproefvrij is

Er staat nooit een merknaam bij de producten op AliExpress. Vaak mag je ervanuit gaan dat een product in China gemaakt is, en dat is nou net dé plek waar ingrediënten nog op dieren worden getest. Aangezien ik alleen maar dierproefvrije cosmetica koop, is alles wat aan cosmetica op AliExpress staat uitgesloten. Sja, dan blijft er voor mij ook niet veel meer over.

5. Ik wil geen extra importkosten betalen.

Dit geldt natuurlijk voor meer webshops, maar bij een bestelling boven een bedrag van €22,- moet importkosten worden betaald. Dan zijn er ook nog mogelijkheden om die kosten te omzeilen, maar dat hoort natuurlijk niet. Die kosten zijn er natuurlijk niet voor niks.

In iedere andere webshop hier in Nederland, hoef ik die importkosten niet te betalen én kan ik voor welk bedrag ik wil bestellen. En uiteindelijk is zo’n Nederlandse webshop dan misschien nog wel goedkoper.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor AliExpress, maar voor alle Chinese webshops. Wat vindt jij van het bestellen van producten bij Chinese webshops?